Sander Jonen (3 april 1973) is een kunstenaar aan de biljarttafel. Hij kan met zijn keu op magische wijze de ballen laten rollen. Zijn effecten maken combinaties mogelijk die toeschouwers niet voor mogelijk zullen houden.
Het leidde ertoe dat Sander Jonen inmiddels tweevoudig wereldkampioen biljart artistiek is.
Hij veroverde de eerste WK-titel in 2006 in zijn eigen stad Amsterdam en in 2011 herhaalde hij dit kunststukje in Florange (Frankrijk).
Tussendoor werd hij Europees kampioen, in 2009 in de Limburgse plaats Grubbenhorst.
Met ook nog een Nederlandse titel achter zijn naam, heeft hij een indrukwekkend ‘triple’ bereikt in zijn sport.

Naast deze indrukkende lijst van Nationale en Internationale titels won hij ook nog meer dan 50 Nederlandse Grand Prix toernooien en invitatie toernooien.

Palmaressanderprijsprijs

Jaar Kampioenschap Plaats
2006 Wereld kampioenschap (Amsterdam) 1e
2008 Wereld kampioenschap (Schelle) 5e
2010 Wereld kampioenschap (Kastamonu) 9e
2011 Wereld kampioenschap (Florange) 1e
2012 Wereld kampioenschap (Samsun) 6e
     
2005 Europees kampioenschap (Sivas) 3e
2009 Europees kampioenschap (Grubbenvorst) 1e
2013 Europees kampioenschap (Brandenburg) 10e
2015 Europees kampioenschap (Brandenburg) 9e
     
1999/2000 Masters (Hattem) 1e
2000/2001 Masters (Berkel-Enschot) 3e
2001/2002 Masters (Warmehuizen) 2e
2002/2003 Masters (Amsterdam) 4e
2003/2004 Masters (Nijmegen) 3e
2004/2005 Masters (Venlo) 1e
2005/2006 Masters (Sint-Willebrord) 1e
2006/2007 Masters (Grubbenvorst) 3e
2007/2008 Masters (Nijverdal) 2e
2008/2009 Masters (Aalten) 2e
2009/2010 Masters (Welberg) 2e
2010/2011 Masters (Groenlo) 3e
2011/2012 Masters (Haarlo) 1e
2012/2013 Masters (Rosmalen) 1e
2013/2014 Masters (Niet deelgenomen)  
2014/2015 Masters (Marienberg) 2e
2015/2016 Masters (Haarlo) ??

 

De biljartsport in Nederland kent vele beoefenaars op allerlei niveaus. Biljart artistiek wordt door een relatief kleine groep beoefend. 

Deze discipline heeft een zeer hoge moeilijkheidsgraad en vergt – zeker op topniveau – veel van de biljarter.
Sander Jonen behoort tot de wereldtop vanwege meerdere factoren, die goed te vertalen zijn naar het bedrijfsleven.

Discipline Presteren valt of staat met discipline. Elke dag weer hard en serieus werken om het doel te bereiken. Sander Jonen combineert de topsport met het runnen van het eigen biljartcentrum.
Hij heeft een strakke tijdsplanning en door zich daaraan te houden, kan hij naast zijn werk op hoog niveau meedoen in het biljart artistiek. Er moet eerst iets gebeuren, voordat er iets gebeurt.

Doorzettingsvermogen Talent is slechts één facet van de prestatie, doorzettingsvermogen is minstens zo belangrijk. Jarenlang werken om de techniek tot in de puntjes onder de knie te krijgen en eenmaal aan de top dagelijks blijven trainen om het niveau te handhaven en zelfs nog te verhogen. Om dat vol te houden, is een grote passie nodig.

Passie Om gepassioneerd ergens volledig voor te gaan, moet datgene een liefhebberij zijn. Een heilig doel waar je honderd procent achter staat. Dan zijn passie en commitment een automatisme.

Focus Concentratie is van groot belang, focussen op het te bereiken doel. Winnen of verliezen kan aankomen op de kleinste details en daarom moet de focus altijd optimaal zijn.

Creativiteit Vaak wordt er gewerkt volgens vaste patronen, maar binnen die patronen moet ook ruimte zijn voor creativiteit. Oplossingen vinden voor problemen en wanneer dat niet lukt, op zoek gaan naar alternatieven om er uiteindelijk toch uit te komen.